Mandle a mandlová mouka jsou v cukrářství velice žádané a určitě si můžete vyzkoušet práci s mandlovou moukou i ve své kuchyni. Můžete zkusit nahradit část běžně používané pšeničné mouky tou z mandlí. Pokrm tím odlehčíte a díky výživným složkám mandlí si tak stravu vylepšíte i z nutričního hlediska.
Mandlovou mouku si můžete vyrobit anebo zakoupit v e-shopu se zdravou výživou a hned se pustit do práce. Vyrobit si marcipán a pozvat do kuchyně děti, abyste si spolu kreativně hráli, může být skvěle strávený volný čas. Marcipán není nic jiného, než mandlová mouka a jemný moučkový cukr. Jako pojivo se použije bílek nebo voda. Dokonalým promícháním a prohnětením vznikne hladká hmota, která se pro další použití vytvaruje do válečků. Pro kreativní https://www.kreativnicesko.cz/ tvoření se marcipán obarvuje při zpracování potravinářským barvivem. Pravý marcipán má minimálně poloviční podíl mandlové mouky.
Pro příklad, na 120 g mandlové mouky se použije 120 g moučkového cukru a 1 bílek. Někdy lze například kvůli snížení nákladů nahradit mandlovou mouku levnější surovinou. Vhodná je mouka z rozdrcených lískových oříšků, sušené mléko, kokosová mouka. Kvůli menšímu podílu mandlí můžeme zvýraznit chuť mandlí přidáním mandlového aroma.
Za původem marcipánu se můžeme vydat až do Orientu, odkud se rozšířil do Španělska a Portugalska a díky čilému obchodnímu ruchu se dostal do Benátek a dlouho dobu byl považovaný za velice luxusní pochutinu pouze pro nejvyšší vrstvu obyvatel. Teprve když se do Evropy začala ve velkém vozit cukrová třtina z Ameriky a bylo dostatek cukru, mohli si marcipánové dobroty dovolit i běžní lidé.
Další klasickou dobrotou z mandlové mouky jsou makronky, které mají svůj domov ve Francii, ale každá trochu zkušená cukrářka je zvládne hravě vyrobit ve své kuchyni.
Mandlová mouka má stejně jako mandle řadu prospěšných vitamínů a minerálních látek a použit ji můžete jako mouku pro bezlepkovou stravu.